Een kas is een afgesloten ruimte die wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen. De gewassen worden in een kas beschermd tegen vocht, te hoge temperaturen en vele omgevingsfactoren, waaronder wind en hagel. Het is belangrijk dat de kas bedekt is met doorschijnend plastic, waardoor een grondige controle van de gewassen mogelijk is. Een kast staat garant voor een optimale groei van planten. Kassen zijn meestal bedoeld voor het kweken van bloemen, zaailingen, groenten. Een kas is een mooi systeem, maar alleen hiermee red je het niet. Voor optimale prestaties heb je ook een watersysteem kas nodig.

Wat zijn de voordelen van het telen in kassen?

Een irrigatiesysteem kas van kassen staat garant voor een intensieve productie. Dit helpt om de optimale omstandigheden te creëren waardoor de productie zich goed kan ontwikkelen. Irrigatie van kassen is daarom een ​​goede manier om de opbrengst te verhogen. Je kunt een opbrengst per oppervlakte-eenheid behalen die tot drie keer hoger is dan die in het open veld. Daarnaast is er in een kas een vermindering van productierisico's. De schade veroorzaakt door klimatologische factoren wordt verminderd, omdat de productie volledig wordt beschermd.

Welk irrigatiesysteem kiezen voor kassen?

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een druppelirrigatiesysteem. Dit helpt de plant de exacte hoeveelheid water te geven die hij nodig heeft om effectief te gedijen. Bij dit type systeem heb je de keuze uit twee alternatieven: de in de leiding geïntegreerde druppelaar en de geperforeerde druppelaar. De meest voorkomende optie bij kasirrigatie is de slang met geïntegreerde turbulente druppelaar. Het grote voordeel van het druppelirrigatiesysteem is dat het water en voedingsstoffen bespaart en een constant vochtgehalte in de bodem houdt zonder plassen of droogte te veroorzaken. Het irrigatiesysteem is ideaal voor een optimale glastuinbouw. Het moet gezegd worden dat het door vele factoren kan worden beïnvloed, namelijk type kas, grondsoort, grondbewerking, klimaat, etc. Ga bij onduidelijkheden professioneel advies vragen.