Traditionele Chinese acupunctuur maakt gebruik van het inbrengen van zeer fijne naalden in het lichaam op bepaalde "acupunctuurpunten" om pijn te verlichten. Vaak worden deze naalden op hetzelfde drukpunt geplaatst waar zenuwbeschadiging optreedt, waardoor neurotransmitters zoals endorfine vrijkomen. Dit kan pijn zowel direct verlichten, door het drukpunt aan te pakken, als indirect, door de hersenchemicaliën te beïnvloeden die serotonine beheersen. Dit type therapie bestaat al duizenden jaren. De voordelen van deze oude vorm van acupunctuur zijn niet onopgemerkt gebleven.

Acupunctuur Wassenaar

In Nederland heeft acupunctuur een herleving in populariteit genoten, en er zijn veel anekdotische verhalen over mensen die verlichting krijgen van hoofdpijn en rugpijn met behulp van deze oude vorm van therapie. Met name in de steden, randstad maar ook acupunctuur Wassenaar, zien we veel mensen zich tot deze vorm van heling wenden. Deze beweringen kunnen waar of onwaar zijn, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Het is bijvoorbeeld waar dat acupunctuur endorfines in de hersenen vrijmaakt, maar dit betekent niet dat het vrijkomen van deze chemicaliën de enige oorzaak is van de positieve effecten die acupunctuur op het lichaam heeft. In feite is er geen bewijs dat acupunctuur op zichzelf een persoon van chronische pijn zal genezen. Maar het feit dat veel mensen er baat bij hebben is niet te negeren. Acupunctuur kan op korte termijn verlichting bieden van pijn en dat vrijwel zonder bijwerkingen zoals met veel medicijnen het geval is.

Gerichte therapie

De naalden die tijdens een acupunctuursessie worden ingebracht, worden op bepaalde punten geplaatst. Hier is zeker een gedachte achter. In plaats van zomaar naalden aan te brengen, brengt de acupuncturist de naalden één voor één in op gerichte gebieden, acupressuurpunten genoemd. Op deze punten wordt druk uitgeoefend op de meridiaanpunten langs de rand van de naald, waardoor het bloed langs de zenuw kan stromen. De theorie is dat dezelfde acupressuurpunten in de wervelkolom ook andere functies in het lichaam regelen, zoals de regulering van de temperatuur. Zo kan het zijn dat mensen tijdens of na de behandeling processen in hun lichaam ervaren.