Ringodiscotheek

Een lamp gemaakt van een kalebas? Ja, dat bestaat!

kalebas lamp

Bij het zien van een pompoen denk je waarschijnlijk aan het maken van een lekkere winterse soep, en niet aan een lamp. Toch worden pompoenen ook gebruikt als lampen. Kalebaslampen zijn uniek, sfeervol en voegen een Oosters tintje toe aan elk interieur. Benieuwd naar het achtergrondverhaal van deze bijzondere verlichting? Hier vertellen we je kort waar de kalebas lamp vandaan komt en hoe ze worden gemaakt.

Waar komt de kalebaslamp vandaan?

Waar de naam ‘kalebaslamp’ vandaan komt is je waarschijnlijk wel duidelijk. Kalebas is de verzamelnaam van een familie gewassen, zoals de flespompoen en de courgette. In Oosterse landen zoals Turkije worden deze lampen al decennialang gemaakt. De Turkse term voor een kalebaslamp is ‘kabak lamba’. Steeds vaker zijn deze speciale lampen ook in Nederland te vinden.

Hoe wordt een kabak lamba gemaakt?

De kalebaslampen worden volledig met de hand gemaakt. Na het oogsten van de kalebas moet eerst het vruchtvlees verwijderd worden. Dit gebeurt middels een opening aan de onderkant. De binnen- en buitenkant van de kalebas worden grondig schoongemaakt, waarna het gewas volledig zal moeten drogen. Eenmaal droog? Dan kan het artistieke werk beginnen.

Eerst wordt een ontwerp op de kalebas getekend. Met veel precisie worden exotische patronen aangebracht door het boren van kleine gaatjes. Vaak worden er kleurrijke kraaltjes toegevoegd aan de gaatjes die zorgen voor een feestelijke lichtval. En likje verf of vernis en de lamp is klaar voor gebruik!

Hoe gebruik je een kalebas lamp?

De bewerkte kalebas is in feite de lampenkap en kan op verschillende manieren aan een lichtbron gemonteerd worden. Er bestaan dus zowel staande als hangende kalebaslampen. Let wel op! Gebruik nooit echte kaarsen in je kalebas, je wil niet dat je lamp in vlammen opgaat.

Heb je de Oosterse smaak helemaal te pakken maar is je interieur nog nét iets te Westers voor een kalebaslamp? Combineer de lamp dan met andere Oosterse woonaccessoires, zoals Kelim kussens, Turkse theepotten of een Oosters vloerkleed. Zo haal je de Oosterse sferen bij jou naar binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *